Sałatka z fenkułu i kaszy bulgur z cytrusowym dressingiem

Sałatka z fenkułu i kaszy bulgur z cytrusowym dressingiem

3.5 8 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
3 porcje

Składniki

Cytrusowy dressing
  • 20 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 70 g soku z pomarańczy świeżo wyciśniętego
  • 30 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 szczypty cynamonu, mielonego
  • 6 nasion kolendry
  • 10 g octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Sałatka
  • 75 - 100 g kaszy bulgur
  • 100 g wody
  • 2 szczypty soli
  • 200 g pomarańczy (ok. 1 szt.), obranej, bez białych błonek, podzielonej na kawałki
  • 300 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej w piórka
  • 60 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 339 kcal / 1419 kJ
Białko 6.7 g
Tłuszcz 14.4 g
Węglowodany 47.7 g
Błonnik 7.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...