Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- ½ tsp dried fennel seeds
- ½ tsp cumin seeds
- 1 tsp coriander seeds
- 2 tsp ground turmeric
- 2 cm piece fresh ginger, peeled
- 4 garlic cloves
- 1 - 2 long red chillies, deseeded if preferred
- 4 sprigs fresh coriander
- 1 tbsp olive oil
- 100 g carrot, cut into pieces
- 2 celery stalks, cut into pieces
- 100 g red capsicum, deseeded and cut into pieces
- 2 tbsp soy sauce or tamari
- 1 tbsp tamarind paste
- 1 tbsp oyster sauce
- 1 tbsp dark brown sugar
- 900 g water
- 300 g French green lentils
- 500 g raw sausage (good quality, e.g. Angus beef)
- 270 g canned coconut cream
- 60 g peanut butter
- 150 g broccoli, broken into florets (3 cm)
- 150 g cauliflower, broken into florets (3 cm)
- 100 g fresh green beans, trimmed and cut into thirds
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 4092.5 kJ / 974.3 kcal
- Białko
- 49.4 g
- Węglowodany
- 45.4 g
- Tłuszcz
- 63.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 26.1 g
- Błonnik
- 22.5 g
- Sód
- 1630 mg
Alternatywne przepisy
Tuna mornay
45min
Chicken, leek and corn pie
1h 15min
Curried beef and noodles (Aussie chow mein)
25min
Chicken and cashews
55min
Butter chicken
55min
Beef and potato massaman curry
2h 10min
Mexican cottage pie
1h 30min
Quick chicken curry
35min
Apricot chicken risotto
30min
Easy satay chicken
40min
Shepherd's pie
55min
Lasagne bolognese
2h 30min