
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Przyprawa garam masala
- 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka nasion kolendry
-
1
łyżka nasion kminu rzymskiego
lub 1 łyżka kminu rzymskiego, mielonego - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ½ łyżeczki goździków
- 2 ½ łyżki kardamonu, mielonego
- 2 łyżki curry, mielonego
Kurczak garam masala
-
400
g pomidorów świeżych, dojrzałych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
lub 400 g krojonych pomidorów, z puszki - 80 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu gęstej
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 30 g cukru
- ¾ łyżeczki soli
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 2,5-3 cm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 351.2 kcal / 1469.5 kJ
- Białko
- 31.3 g
- Tłuszcz
- 17.2 g
- Węglowodany
- 19.8 g
- Błonnik
- 5.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 8.7 g
- Sód
- 521.7 mg