Kurczak garam masala

4.6 1.8K ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

Przyprawa garam masala
  • 1 łyżka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
    1 łyżka kminu rzymskiego, mielonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ½ łyżeczki goździków
  • 2 ½ łyżki kardamonu, mielonego
  • 2 łyżki curry, mielonego
Kurczak garam masala
  • 400 g pomidorów świeżych, dojrzałych, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
    400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 80 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu gęstej
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 30 g cukru
  • ¾ łyżeczki soli
  • 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 2,5-3 cm kawałki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 351.2 kcal / 1469.5 kJ
Białko 31.3 g
Tłuszcz 17.2 g
Węglowodany 19.8 g
Błonnik 5.2 g
Tłuszcz nasycony 8.7 g
Sód 521.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...