Wersje kompatybilne
Muszle makaronowe z pszenicy durum faszerowane ricottą i szpinakiem
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 łyżeczki soli
- 24 sztuki makaronu suchego, typu conchiglie (muszle) z pszenicy durum (ok. 130 g)
- woda, ilość do gotowania makaronu
- 30 g sera parmezan
- 3 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 200 g liści szpinaku, świeżych
- 250 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 80 g cebuli, przekrojonej na pół
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- ½ łyżeczki bazylii, suszonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1524 kJ / 364 kcal
- Białko
- 15 g
- Węglowodany
- 35.6 g
- Tłuszcz
- 20.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.8 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 1048.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Lasagne serowa ze szpinakiem
2h 45 min
Cukinia nadziewana kaszą jaglaną
1 godz. 20 min
Makaronowe muszle z pomidorami i bakłażanem
55 min
Lasagne z bakłażanem i ricottą na parze
1 godz. 25 min
Gnocchi w kremowym sosie ze szparagami
50 Min
Lasagne bolońska
2 Std. 30 Min
Lasagne brokułowa z łososiem
1 godz. 30 min
Bolognese z kalafiorem
55 min
Minicalzone z cukinią i suszonymi pomidorami
2h 5min
Gnocchi w sosie szpinakowym z kurczakiem
35 Min
Zielone cannelloni
1h 45min
Lasagne ze szpinakiem, mozzarellą i ricottą
1 godz. 30 min