Czarny makaron z krewetkami i sosem parmezanowym

Czarny makaron z krewetkami i sosem parmezanowym

4.8 293 oceny
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

Rumienione krewetki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 250 g krewetek, surowych, dużych, obranych
Sos śmietanowy i gotowanie makaronu
  • 200 g czarnego makaronu, typu spaghetti lub tagliatelle, suchego (patrz wskazówka)
  • 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
    50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 20 g mąki pszennej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • woda osolona, do gotowania
  • kawior z łososia do dekoracji
  • kiełki do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 674.2 mg
Białko 17.8 g
Kalorie 2788.3 kJ / 666.4 kcal
Tłuszcz 46.3 g
Błonnik 1.9 g
Tłuszcz nasycony 26.1 g
Węglowodany 45.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...