Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 110 g wody, letniej
- 170 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
5
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - ¼ łyżeczki soli
- 1 szczypta cukru
- olej, do natłuszczenia
- 1 żółtko, do posmarowania
-
mak, do posypania
lub ziarna sezamu, białego, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1421.3 kJ / 339.7 kcal
- Białko
- 10.9 g
- Węglowodany
- 66.3 g
- Tłuszcz
- 2.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.9 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 299.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czekoladki adwentowe
2h 15min
Pełnoziarnisty wieniec wielkanocny z jajkami i łososiem
1h 45min
Pieczona szynka (kulka)
50h
Mleczne bułki do odrywania
4 godz.
Świderki z makiem
2 Std. 10 Min
Słodkie maślane rogale
2 Std. 10 Min
Słonecznikowe bagietki
1h 10min
Jajka faszerowane à la caprese
35min
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Cytrynowe ciasteczka z wiosennym wzorkiem
1 godz.
Malinianki
2hod. 50min
Szybkie kajzerki
1h 50min