Urządzenia i Akcesoria
Rolada leśny mech z kremem cytrynowym
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz.
16 porcji
Składniki
Krem cytrynowy (lemon curd)
-
10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
60 g cukru
-
1 jajko
-
50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
Ciasto szpinakowe
-
7 jajek
-
150 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
200 g liści szpinaku, świeżych
-
30 g oleju
-
250 g mąki pszennej
-
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 szczypty soli
-
1 łyżka cukru pudru
Krem i zwijanie rolady
-
200 g truskawek, świeżych bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki, plus dodatkowa ilość truskawek (ok. 100 g) pokrojonych w 0,5 cm plastry, do dekoracji
-
8 łyżek soku jabłkowego
-
400 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
-
20 g cukru pudru
-
2 łyżki cukru wanilinowego1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
borówki amerykańskie do dekoracji (ok. 50 g)
-
mięta, świeża tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
186.9 mg
Białko
6.6 g
Kalorie
1417.7 kJ /
338.8 kcal
Tłuszcz
21 g
Błonnik
1 g
Tłuszcz nasycony
11.1 g
Węglowodany
32.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER II/2023
8 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Rolada malinowa
1h 20min
Ciasto Filadelfia z malinami (bez pieczenia)
5h 50min
Rurki z kremem
3h
Rolada bezowa z serkiem mascarpone i owocami
3h 30min
Szarlotka w pucharkach
2h
Kremówka w pucharkach
4h
Tort szpinakowy z kremem limonkowym i żelką truskawkową
48h
Ciasto słonecznikowiec
9h
Malinowa chmurka
12h 5min
Pistacjanki
2h 40min
Sernik z białą czekoladą i polewą pistacjową
11h 30min
Rolada żyrafa
3h