Rolada leśny mech z kremem cytrynowym

Rolada leśny mech z kremem cytrynowym

4.8 404 oceny
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz.
16 porcji

Składniki

Krem cytrynowy (lemon curd)
  • skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
    10 g
  • cukru
    60 g
  • jajko
    1
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    50 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    40 g
Ciasto szpinakowe
  • jajek
    7
  • cukru
    150 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • liści szpinaku, świeżych
    200 g
  • oleju
    30 g
  • mąki pszennej
    250 g
  • proszku do pieczenia
    2 ½ łyżeczki
  • soli
    2 szczypty
  • cukru pudru
    1 łyżka
Krem i zwijanie rolady
  • truskawek, świeżych bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki, plus dodatkowa ilość truskawek (ok. 100 g) pokrojonych w 0,5 cm plastry, do dekoracji
    200 g
  • soku jabłkowego
    8 łyżek
  • śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    400 g
  • sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
    250 g
  • cukru pudru
    20 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    1 łyżka
    2 łyżki cukru wanilinowego
  • borówki amerykańskie do dekoracji (ok. 50 g)
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 338.8 kcal / 1417.7 kJ
Białko 6.6 g
Tłuszcz 21 g
Węglowodany 32.3 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 11.1 g
Sód 186.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...