Rolada leśny mech z kremem cytrynowym
TM5 TM6

Rolada leśny mech z kremem cytrynowym

4.8 (307 ocen)

Składniki

Krem cytrynowy (lemon curd)

  • 10 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki

Ciasto szpinakowe

  • 7 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g liści szpinaku, świeżych
  • 30 g oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka cukru pudru

Krem i zwijanie rolady

  • 200 g truskawek, świeżych, bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki, plus dodatkowa ilość truskawek (ok. 100 g) pokrojonych w 0,5 cm plastry, do dekoracji
  • 8 łyżek soku jabłkowego
  • 400 g śmietany, 36% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g sera mascarpone, schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 20 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżki cukru wanilinowego
  • borówki amerykańskie, do dekoracji (ok. 50 g)
  • mięta, świeża, tylko liście, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1417.7 kJ / 338.8 kcal
Białko
6.6 g
Węglowodany
32.3 g
Tłuszcz
21 g
Tłuszcz nasycony
11.1 g
Błonnik
1 g
Sód
186.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy