Rolada leśny mech z kremem cytrynowym

Rolada leśny mech z kremem cytrynowym

4.8 519 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz.
16 porcji

Składniki

Krem cytrynowy (lemon curd)
  • 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
Ciasto szpinakowe
  • 7 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 g liści szpinaku, świeżych
  • 30 g oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka cukru pudru
Krem i zwijanie rolady
  • 200 g truskawek, świeżych bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki, plus dodatkowa ilość truskawek (ok. 100 g) pokrojonych w 0,5 cm plastry, do dekoracji
  • 8 łyżek soku jabłkowego
  • 400 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 20 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżki cukru wanilinowego
  • borówki amerykańskie do dekoracji (ok. 50 g)
  • mięta, świeża tylko liście, do dekoracji

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 186.9 mg
Białko 6.6 g
Kalorie 1417.7 kJ / 338.8 kcal
Tłuszcz 21 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 11.1 g
Węglowodany 32.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...