Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Wilgotny biszkopt z olejem
- 8 jajek
- 220 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 60 g oleju
Żelka pomarańczowa
- 700 g pomarańczy, obranej, bez pestek i białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki (ok. 3 szt.)
- 50 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 3 łyżki wody
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Krem michałkowy biały
- 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki
- 250 g cukierków, typu Michałki z Wawelu Białe®
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu, mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
- 300 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
Przełożenie
- 200 g wody mineralnej, niegazowanej
- 100 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego (z ok. 1 pomarańczy)
Dekoracja
- 150 g śmietany, 36% tłuszczu, mocno schłodzonej (patrz wskazówka)
- 100 g sera mascarpone, mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 25 g cukru pudru
- 5 - 6 cukierków, typu Michałki z Wawelu Białe®, pokrojonych w 2 mm plastry
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2256.7 kJ / 539.4 kcal
- Białko
- 8.7 g
- Węglowodany
- 54.4 g
- Tłuszcz
- 34.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.6 g
- Błonnik
- 2.6 g
- Sód
- 188.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Żelka pomarańczowa do tortów
2 godz. 25 min
Różowy tort z kremem malinowym
48h
Biszkopt kakaowy
4 godz.
Tort czekoladowy z kremem orzechowo-kajmakowym
48h
Żelka z owoców jagodowych do tortów
2 godz. 25 min
Wilgotny biszkopt z olejem
4 godz.
Polewa czekoladowa do tortu (drip)
10min
Chrupka z białej czekolady do tortów
1h 10min
Krem michałkowy biały
6 godz. 20 min
Krem malinowy
30 min
Masa maślana z mlekiem skondensowanym do dekoracji tortów
10min
Masa maślana z mlekiem w proszku do dekoracji tortów
10min