Indyk pieczony z cytrynowym farszem
TM5 TM6

Indyk pieczony z cytrynowym farszem

4.6 (5 ocen)

Składniki

  • 1 tuszka z indyka, w całości (4-4,5 kg), bez podrobów, opłukana i dokładnie osuszona

Kremowy farsz

  • 30 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
  • 3 gałązki rozmarynu, świeżego, tylko liści
    lub ½ łyżeczki rozmarynu, suszonego
  • 6 gałązek tymianku, świeżego, tylko liści
    lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 80 - 100 g boczku wędzonego, surowego, w plastrach, pokrojonego na kawałki
  • 150 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Nadziewanie i pieczenie indyka

  • 1 cebula (ok. 120 g), pokrojona w ćwiartki
  • 5 liści laurowych, suszonych
  • sól, do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony, do oprószenia
  • tymianek, suszony, do oprószenia
  • rozmaryn, suszony, do oprószenia
  • 175 g białego wina, wytrawnego
  • 175 g wody

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
3839.7 kJ / 917.7 kcal
Białko
116.7 g
Węglowodany
6.6 g
Tłuszcz
42.4 g
Tłuszcz nasycony
14.4 g
Błonnik
1.3 g
Sód
1206.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy