Urządzenia i Akcesoria
Indyk pieczony z cytrynowym farszem
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 5 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
-
1 tuszka z indyka w całości (4-4,5 kg), bez podrobów, opłukana i dokładnie osuszona
Kremowy farsz
-
30 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
-
½ łyżeczki rozmarynu, suszonego3 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liści
-
1 łyżeczka tymianku, suszonego6 gałązek tymianku, świeżego tylko liści
-
80 - 100 g boczku wędzonego, surowego, w plastrach pokrojonego na kawałki
-
150 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
-
¾ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Nadziewanie i pieczenie indyka
-
1 cebula (ok. 120 g), pokrojona w ćwiartki
-
5 liści laurowych, suszonych
-
sól do oprószenia
-
pieprz czarny, mielony do oprószenia
-
tymianek, suszony do oprószenia
-
rozmaryn, suszony do oprószenia
-
175 g białego wina, wytrawnego
-
175 g wody
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1206.9 mg
Białko
116.7 g
Kalorie
3839.7 kJ /
917.7 kcal
Tłuszcz
42.4 g
Błonnik
1.3 g
Tłuszcz nasycony
14.4 g
Węglowodany
6.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Paella z owocami morza
50 min
Chłodnik z tartymi warzywami (TM6, TM7)
1 godz. 15 min
Halloweenowe faszerowane papryki (Jack-o’-lantern)
1 godz. 30 min
Pikantny gulasz na ciemnym piwie
4 godz.
Krewetki arrabiata z makaronem z cukinii
40 min
Korma z wołowiny
3 godz. 10 min
Pieczony kurczak w winie (Coq au vin)
2 godz.
Gnocchi z krewetkami w ziołowym sosie
30 min
Pikantne curry z kurczaka, bakłażana i ciecierzycy
30 min
Gulasz wołowy z dynią i kopytkami
1 godz. 45 min
Maślany kurczak (Butter chicken) z dynią
1 godz. 10 min
Gulasz wołowy z papryką
1 godz. 25 min