
Urządzenia i Akcesoria
Indyk w glazurze pomarańczowej
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 29 godz. 45 min
8 porcji
Składniki
Pomarańczowa solanka i marynowanie indyka
-
4 pomarańcze ekologiczne (patrz wskazówka)
-
2 ząbki czosnku
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
1500 g wody
-
100 g syropu klonowego
-
90 g soli
-
2 liście laurowe, suszone
-
1 tuszka z indyka w całości (4,5-5 kg)
Nadzienie
-
1000 g wody
-
150 g ryżu brązowego
-
3 ząbki czosnku
-
5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
150 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g masła
-
500 g białej kiełbasy, surowej bez osłonek, podzielonej na kawałki (patrz wariant)
-
50 g rodzynek
Glazura pomarańczowa
-
80 g syropu klonowego
-
30 g sosu sojowego
-
4 goździki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1162.1 kcal /
4862 kJ
Białko
126.3 g
Tłuszcz
50.1 g
Węglowodany
46.1 g
Błonnik
3.2 g
Tłuszcz nasycony
15.6 g
Sód
5898.8 mg