![Kurczak w cieście francuskim Kurczak w cieście francuskim](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/bae5a1e22587aeab5b900c6dd9397e96/Derivates/b990568ee505e1903872a8a380b316ddfc5b57d2.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka, bez skóry, w całości (ok. 150 g każdy)
- ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- zioła prowansalskie, suszone, do oprószenia
- 1 ząbek czosnku
- 3 - 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g pora, pokrojonego w 2 cm plastry
- 30 g masła
- olej, do smażenia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok. 275 g)
- ½ opakowania sera camembert, pokrojonego w plastry (60 g)
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- ziarna sezamu, białego, do posypania
- 50 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 4719.4 kJ / 1128 kcal
- Białko
- 52 g
- Węglowodany
- 53.1 g
- Tłuszcz
- 78.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 34.1 g
- Błonnik
- 3.2 g
- Sód
- 1230.8 mg