Pikantny koreański bowl z wołowiną

Pikantny koreański bowl z wołowiną

4.5 105 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Marynowanie wołowiny
  • rostbefu pokrojonego w 5 mm paski
    400 g
  • sosu sojowego
    30 g
  • koreańskiej pasty chili gochujang (patrz wskazówka)
    20 - 30 g
  • oleju sezamowego
    15 g
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    10 g
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ¼ łyżeczki
Sos
  • jabłko, zielone bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 150 g)
    1
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • ząbek czosnku
    1
  • cukru trzcinowego, nierafinowanego
    15 g
  • koreańskiej pasty chili gochujang (patrz wskazówka)
    30 - 60 g
  • mirinu (opcjonalnie)
    30 g
  • oleju sezamowego
    20 g
  • wody
    50 g
  • soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
    15 g
  • sosu sojowego
    15 g
Gotowanie ryżu i jajek
  • marchewki pokrojonej w 2-3 mm paski
    120 g
  • cukinii pokrojonej w 2-3 mm paski
    120 g
  • pieczarek pokrojonych w plastry
    100 g
    100 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w 1 cm paski
  • wody
    1200 g
  • soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
    1 łyżeczka
  • ryżu jaśminowego
    200 g
  • oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    1 łyżka
  • jajka
    4
  • liści szpinaku baby, świeżych
    100 g
  • zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane, do dekoracji
    1 - 2
  • ziaren sezamu, prażonych
    2 łyżeczki

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 697.5 kcal / 2918.3 kJ
Białko 36.2 g
Tłuszcz 31.6 g
Węglowodany 66.8 g
Błonnik 5.7 g
Tłuszcz nasycony 8.5 g
Sód 2037.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...