Pikantny koreański bowl z wołowiną
TM6

Pikantny koreański bowl z wołowiną

4.6 (78 ocen)

Składniki

Marynowanie wołowiny

  • 400 g rostbefu, pokrojonego w 5 mm paski
  • 30 g sosu sojowego
  • 20 - 30 g koreańskiej pasty chili gochujang (patrz wskazówka)
  • 15 g oleju sezamowego
  • 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Sos

  • 1 jabłko, zielone, bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 150 g)
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 30 - 60 g koreańskiej pasty chili gochujang (patrz wskazówka)
  • 30 g mirinu (opcjonalnie)
  • 20 g oleju sezamowego
  • 50 g wody
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 15 g sosu sojowego

Gotowanie ryżu i jajek

  • 120 g marchewki, pokrojonej w 2-3 mm paski
  • 120 g cukinii, pokrojonej w 2-3 mm paski
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w plastry
    lub 100 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w 1 cm paski
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 4 jajka
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 1 - 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem, posiekane, do dekoracji
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu, prażonych

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2918.3 kJ / 697.5 kcal
Białko
36.2 g
Węglowodany
66.8 g
Tłuszcz
31.6 g
Tłuszcz nasycony
8.5 g
Błonnik
5.7 g
Sód
2037.1 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy