Pikantny koreański bowl z wołowiną

Pikantny koreański bowl z wołowiną

4.4 123 oceny
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

Marynowanie wołowiny
  • 400 g rostbefu pokrojonego w 5 mm paski
  • 30 g sosu sojowego
  • 20 - 30 g koreańskiej pasty chili gochujang (patrz wskazówka)
  • 15 g oleju sezamowego
  • 10 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Sos
  • 1 jabłko, zielone bez gniazd nasiennych, pokrojone w ćwiartki (ok. 150 g)
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 30 - 60 g koreańskiej pasty chili gochujang (patrz wskazówka)
  • 30 g mirinu (opcjonalnie)
  • 20 g oleju sezamowego
  • 50 g wody
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 15 g sosu sojowego
Gotowanie ryżu i jajek
  • 120 g marchewki pokrojonej w 2-3 mm paski
  • 120 g cukinii pokrojonej w 2-3 mm paski
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plastry
    100 g boczniaków, świeżych, pokrojonych w 1 cm paski
  • 1200 g wody
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 1 łyżka oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 4 jajka
  • 100 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 1 - 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem posiekane, do dekoracji
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu, prażonych

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 2037.1 mg
Białko 36.2 g
Kalorie 2918.3 kJ / 697.5 kcal
Tłuszcz 31.6 g
Błonnik 5.7 g
Tłuszcz nasycony 8.5 g
Węglowodany 66.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...