Urządzenia i Akcesoria
Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
50 g liści bazylii, świeżych
-
20 g orzechów włoskich, łuskanych
-
1 ½ łyżeczki soli
-
50 g oliwy z oliwek
-
120 g jogurtu greckiego
-
30 g majonezu (patrz wskazówka)
-
20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 ząbek czosnku
-
600 g wody
-
250 g makaronu pełnoziarnistego, krótkiego, np. fusilli250 g makaronu, suchego, krótkiego np. fusilli
-
2 puszki tuńczyka, w oleju (łącznie 200-240 g), odsączonego, podzielonego na kawałki
-
3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
160 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
-
60 g sera feta pokruszonego
-
150 g ogórka pokrojonego w plastry
-
100 g zielonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm kostkę
-
120 g awokado dojrzałego, pokrojonego w plastry
-
60 g czarnych oliwek, bez pestek
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1405.7 mg
Białko
30.4 g
Kalorie
2860.8 kJ /
683.8 kcal
Tłuszcz
36.1 g
Błonnik
6.4 g
Tłuszcz nasycony
7.1 g
Węglowodany
60.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Sałatka z kaszą bulgur i dynią na ciepło
50 min
Wrapy warzywne z ciecierzycą i guacamole
30 min
Sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem (TM6, TM7)
2 godz. 5 min
Sałatka z nektarynką i malinowym dressingiem (TM6, TM7)
25 min
Ryba z sosem tahini i kalafiorową sałatką tabbouleh
35 min
Burrito z kurczakiem i kaszą orkiszową
30 min
Papryki faszerowane szpinakiem z sosem miętowym
55 min
Steki kalafiorowe z purée fasolowym
25 min
Wrapy karaibskie
35 min
Pieczone bataty z jajkiem sadzonym na parze
30 min
Makaron z cukinii z pesto i suszonymi pomidorami (TM6)
20 min
Lasagne dyniowa
1 godz. 45 min