Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g indyjskiego sera paneer, pokrojonego w 2 cm kostkę (patrz wskazówka i wariant)
- 30 g orzechów nerkowca
- 5 ząbków czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 70 g cebuli, przekrojonej na pół
- 50 g masła klarowanego (patrz wskazówka), plus dodatkowa ilość do smażenia
- 350 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 220 g wody
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki chili, mielonego
- ½ łyżeczki kolendry, mielonej
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki przyprawy garam masala
- ¼ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 300 g warzyw, mieszanych, np. kalafiora, ziemniaków, marchewki, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 80 g jogurtu naturalnego
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka cukru
- liście kolendry, świeże, posiekane, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1569.6 kJ / 375.2 kcal
- Białko
- 14.9 g
- Węglowodany
- 26.4 g
- Tłuszcz
- 24.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 13 g
- Błonnik
- 5.1 g
- Sód
- 1787.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dyniowe ragout z ryżem
45 min
Wrapy z shawarmą z boczniaków
45 min
Indyjski ser ze szpinakiem (Palak Paneer)
45 min
Wegetariańska moussaka (musaka)
1h 5 min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Bowl z soczewicą, warzywami i serem halloumi
55 min
Sos warzywny z masłem orzechowym
30 min
Paneer
4h 5min
Tofu po koreańsku
1h 20 min
Grzybowe stir-fry z ryżem
55 min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 min
Klasyczne chlebki naan
1h 30min