![Makaron w sosie serowo-pieczarkowym ze szpinakiem Makaron w sosie serowo-pieczarkowym ze szpinakiem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/3402e3d8-7331-42a7-a7f3-36112e4131df/Derivates/bf701130-db1c-437d-9722-41824ffb2cf0.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
50
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 50 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 50 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki
- 1 cebula, przekrojona na pół
- 1 ząbek czosnku
- 20 g oleju
- 250 g pieczarek, przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki
- 450 g wody
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu lub 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu i 100 g mleka
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ¾ łyżeczki soli
- 300 g makaronu, suchego, typu penne
- 75 - 125 g liści szpinaku baby, świeżych (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2180 kJ / 521 kcal
- Białko
- 21 g
- Węglowodany
- 57 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Błonnik
- 5.7 g