Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Romesco sauce
- 1 red capsicum, deseeded and cut into quarters
- 1 fresh tomato, cut into halves
- ½ red onion, unpeeled
- 2 garlic cloves, unpeeled
- 50 g blanched almonds
- 1 slice day old bread, torn into pieces
- 1 tbsp sherry
- ¼ tsp ground smoked paprika
- 50 g olive oil
- 1 tbsp red wine vinegar
- 2 pinches sea salt, to taste
- 2 pinches ground black pepper, to taste
- 2 tsp dried chilli flakes
Meatballs
- 500 g topside beef or rump steak, cut into pieces (3 cm) and slightly frozen
- 250 g chorizo sausage, casing removed and cut into pieces
- ½ red onion (approx. 100 g)
- 2 garlic cloves
- 3 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 1 slice day old bread, torn into pieces
- ¼ tsp ground nutmeg
- ¼ tsp ground fennel seeds
- ¼ tsp ground smoked paprika
- ¼ tsp sea salt
- ¼ tsp ground black pepper
- 1 egg
- 1 tbsp olive oil, for greasing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1163 kJ / 277 kcal
- Białko
- 17 g
- Węglowodany
- 4.3 g
- Tłuszcz
- 21.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.5 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 357.7 mg
Alternatywne przepisy
Slow cooked Mexican beef
1h 30min
Tartare sauce
10min
Yoghurt dressing
10min
Keftethes (Greek meatballs)
40 min
Caesar salad dressing
10min
Basil pesto
10min
Barbecue sauce
1h 40min
Caramelised onion jam gravy
2 Std. 5 Min
Satay sauce
15min
Rosemary and eschalot gravy
30 min
Diane sauce
20 min
Tzatziki dip
15min