
Urządzenia i Akcesoria
Piernik z kawą zbożową
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz. 20 min
15 kawałków
Składniki
-
125 g masła pokrojonego na kawałki
-
170 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
50 g miodu
-
5 łyżek powideł śliwkowych
-
3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
2 jajka
-
250 g mleka
-
3 łyżki kawy zbożowej, rozpuszczalnej
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
300 g mąki pszennej
-
100 g czekolady deserowej pokrojonej na kawałki
-
80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
orzechy włoskie, łuskane (opcjonalnie) grubo posiekane, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
279 kcal /
1167.4 kJ
Białko
4.3 g
Tłuszcz
13 g
Węglowodany
36.8 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
7.8 g
Sód
195.2 mg