Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
TM6 TM5

Drożdżówki z ricottą i rabarbarem

4.9 ( 870 ocen )

Składniki

Kruszonka i rabarbar

  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 40 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 3 cm kawałki

Ciasto

  • 250 g mleka
  • 70 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych pokruszonych
    lub 3 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
  • 2 jajka
  • 520 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 1 szczypta soli

Masa z ricotty

  • 250 g sera ricotta odsączonego, w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki (patrz wariant)
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
318.9 kcal / 1334.1 kJ
Białko
9.1 g
Tłuszcz
11.3 g
Węglowodany
45.4 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
6.6 g
Sód
50 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 100 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy