Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)

Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)

4.8 1.1K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz.
12 sztuk

Składniki

Ciasto
  • 200 g mleka
  • 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 70 g cukru
  • 25 g drożdży świeżych pokruszonych
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
  • 1 szczypta soli
Budyń
  • 300 g mleka
  • 3 żółtka
  • 30 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 45 g mąki pszennej
Formowanie i pieczenie bułeczek
  • mąka pszenna do oprószenia
  • 1 białko lekko roztrzepane, do posmarowania
  • 200 g cukru pudru
  • 20 g gorącej wody
  • 12 łyżeczek wiórków kokosowych do posypania

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 368.7 kcal / 1542.6 kJ
Białko 7.6 g
Tłuszcz 11.8 g
Węglowodany 59 g
Błonnik 1.9 g
Tłuszcz nasycony 7.1 g
Sód 48.4 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...