Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g mleka
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 70 g cukru
-
25
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
- 1 szczypta soli
Budyń
- 300 g mleka
- 3 żółtka
- 30 g masła
- 50 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 45 g mąki pszennej
Formowanie i pieczenie bułeczek
- mąka pszenna, do oprószenia
- 1 białko, lekko roztrzepane, do posmarowania
- 200 g cukru pudru
- 20 g gorącej wody
- 12 łyżeczek wiórków kokosowych, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1542.6 kJ / 368.7 kcal
- Białko
- 7.6 g
- Węglowodany
- 59 g
- Tłuszcz
- 11.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.1 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 48.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 godz.
Warkocze orzechowe
2 godz.
Fińskie ciasteczka zimowe (Joulutorttu)
1h 15min
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1 godz. 45 min
Słodkie węzełki z rodzynkami
2 godz. 45 min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 Std. 30 Min
Ślimaczki z budyniem i rodzynkami
1 Std. 50 Min
Małpi chlebek
3 Std.
Meksykańskie zaplatane bułki
2 godz.
Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)
2 Std. 30 Min
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min
Langosze
1 godz. 30 min