Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
250
g sera gruyère, pokrojonego na kawałki
lub 250 g sera żółtego np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki - 30 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 400 g mleka
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 - 2 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
- 12 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego
- 6 łyżeczek musztardy francuskiej
- 12 plastrów szynki gotowanej, wędzonej
- 400 g wody
- olej, do natłuszczenia Varomy
- 6 jajek (patrz wskazówka)
- szczypiorek, świeży, posiekany, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1985 kJ / 474 kcal
- Białko
- 26 g
- Węglowodany
- 39 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Tłuszcz nasycony
- 11 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 1083 mg
Alternatywne przepisy
Kanapki klubowe (Club sandwich)
1h
Kanapki z pulpetami z kurczaka
1h
Ziemniaki Hasselback i dip z serem pleśniowym
1 godz. 25 min
Fasolka na ciepło z jajkami z Varomy
40min
Jajka na chmurce (Cloud eggs)
25min
Pieczony naleśnik z owocami i jogurtem (Dutch Baby)
35min
Zapiekanki z pieczarkami i serem
40min
Grzanki z salsą pomidorową, awokado i jajkiem na miękko
25min
Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim i wędzonym łososiem
40min
Jajka po turecku - Cilbir (z osłoną noża miksującego)
35min
Kotlety po kijowsku z masłem ziołowo-czosnkowym (de volaille)
45min
Shakshuka na Varomie
35min