Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1100 g jabłek kwaśnych, nieobranych, z gniazdami nasiennymi, pokrojonych na kawałki
- 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 400 g wody
- 250 g cukru żelującego 2:1
- 1 łyżeczka oleju o neutralnym smaku np. słonecznikowego (patrz wskazówka)
- ½ laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 30 g brandy (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1701.8 kJ / 406.8 kcal
- Białko
- 1 g
- Węglowodany
- 102 g
- Tłuszcz
- 0.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 7 g
- Sód
- 8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dżem z owoców leśnych
40 min
Konfitura jabłkowa z migdałami
1hod. 30min
Dżem truskawkowo-rabarbarowy
40 min
Dżem z owoców jagodowych
1 Std.
Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym 2:1)
1 Std.
Dżem morelowy (z cukrem żelującym 3:1)
1h 10min
Dżem morelowy z imbirem (z mieszanką żelującą 3:1)
1 Std.
Kompot wiśniowy (w słoikach na zimę)
50 Min
Dżem śliwkowo-borówkowy; Dżem jabłkowo-dyniowy (z cukrem żelującym 2:1)
1 Std.
Dżem z malin i czarnej porzeczki
1hod. 30min
Powidła wiśniowe
1hod. 55min
Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym 3:1)
1 Std.