
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Masa marcepanowa
- 150 g mąki migdałowej (patrz wskazówka)
- 150 g cukru pudru
- 1 białko
- 2 krople ekstraktu migdałowego, naturalnego
- 1 - 2 krople barwnika spożywczego w dowolnym kolorze
- 40 orzechów włoskich, łuskanych, połówek (ok. 120 g)
Gorąca kąpiel wodna
- 1000 g wody
Karmel
- 300 g cukru
- 30 g wody
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
- 1 łyżka octu do Mycia Wstępnego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 180.8 kcal / 756.3 kJ
- Białko
- 2.9 g
- Tłuszcz
- 8.6 g
- Węglowodany
- 25.2 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.7 g
- Sód
- 6.8 mg
Alternatywne przepisy
Tartaletki reniferki z łososiem i serkiem z ricotty
1 godz.
Choinki z kruchych ciastek
45 min
Wegańskie kruche ciasteczka waniliowe
1 godz. 50 min
Pomarańczowe ciasto choinka
15 godz. 40 min
Ciasteczka w zwierzęce wzory
1 godz. 30 min
Ciasteczka orzechowo-kawowe
50 min
Krem z ciastek korzennych
10 min
Masa makowa z białego maku
30 min
Cynamonowe ciastka na kubek
2 godz. 30 min
Makaroniki migdałowe
35 min
Reniferki z pomarańczowego brownie
1 godz.
Kruche ciasteczka cytrynowo-pistacjowe
1 godz. 55 min