![Yellow curry sauce (Dandelion restaurant) Yellow curry sauce (Dandelion restaurant)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/071b660ef7fde01a08033d6b81a6cfdb/Derivates/a73251b91e4e01a2316129d81cc570747d37c999.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 stalks fresh lemongrass, white part only, cut into pieces
- 40 g fresh turmeric, peeled and cut into pieces
- 50 g fresh galangal, peeled and cut into pieces
- 10 makrut lime leaves
- 50 g vegetable oil
- 10 g Korean chilli paste (gochujang)
- ¾ tsp ground turmeric
- 500 g coconut cream
- 20 g palm sugar
- 300 g coconut water
- 1 tsp fish sauce, vegan
- 1 - 2 pinches xanthan gum (see Tips)
- 20 g freshly squeezed lime juice
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1986.8 kJ / 474.9 kcal
- Białko
- 5.7 g
- Węglowodany
- 29.4 g
- Tłuszcz
- 38.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 25.7 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 337.7 mg
Alternatywne przepisy
No-waste veggie bolognese (TM6)
3 Std.
Rice paper rolls (Thermomix® Cutter)
1h
Tacos with vegetables and kidney beans (Thermomix® Cutter)
30min
Fermented beetroot dip
25j
Vegan 'pulled pork'
20p
Quick sliced pickle (Thermomix® Cutter)
5 min
Waffle cones
35 Min
Yellow duck curry (Adam D'Sylva)
26 Std. 25 Min
Quick grated pickle (Thermomix® Cutter, TM6)
5 min
Murgh makhani (Butter chicken - TM6)
1 Std. 15 Min
Pumpkin tahini smash
40p
Beef and cashew nut yellow curry
25 Min