Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 700 g mąki pszennej
- 220 g cukru
- 200 g masła w tym 120 g miękkiego, pokrojonego na kawałki i 80 g zimnego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 250 g mleka
-
30
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka) -
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 500 - 550 g owoców jagodowych, świeżych, np. borówek, jagód, malin, jeżyn, agrestu, porzeczek, truskawek (przekrojonych na pół lub pokrojonych w ćwiartki)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 979.7 kJ / 234.2 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 36.1 g
- Tłuszcz
- 8.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.8 g
- Błonnik
- 1.7 g
- Sód
- 17.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Rolada malinowa
1h 20min
Przekładane ciasto marchewkowe z orzechami
2h 55min
Czeskie ciasto serowe z kratką
1h 50 min
Piernik z kawą zbożową
3 godz. 20 min
Szarlotka tatrzańska (TM6)
2h
Babka drożdżowa z rodzynkami
6h
Kruche ciasto z porzeczkami i bezą
1h 45min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1h
Sernik skubany
1h 30min
Sernik Izaura
2h
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1h 45min
Jogurtowe ciasto z borówkami
1h 15min