
Urządzenia i Akcesoria
Jagodzianki
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
16 sztuk
Składniki
Ciasto
-
mleka250 g
-
drożdży świeżych pokruszonych30 g
-
cukru100 g
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu500 g
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
żółtka2
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki80 g
-
soli1 szczypta
-
oleju rzepakowego do natłuszczenia miski1 łyżka
Nadzienie
-
jagód, świeżych320 - 340 g
-
cukru30 g
-
skrobi ziemniaczanej25 g
Lukier
-
cukru200 g
-
soku z cytryny, świeżo wyciśniętego40 - 50 g
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
276.1 kcal /
1155.3 kJ
Białko
5 g
Tłuszcz
6.4 g
Węglowodany
50.5 g
Błonnik
1.9 g
Tłuszcz nasycony
3.2 g
Sód
20.6 mg