
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 250 g mleka
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 żółtka
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego, do natłuszczenia miski
Nadzienie
- 320 - 340 g jagód, świeżych
- 30 g cukru
- 25 g skrobi ziemniaczanej
Lukier
- 200 g cukru
- 40 - 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1155.3 kJ / 276.1 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 50.5 g
- Tłuszcz
- 6.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.2 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 20.6 mg
Alternatywne przepisy
Oponki serowe
45 min
Chałka z kruszonką
1 godz. 30 min
Zawijane drożdżówki z serem
2 godz. 40 min
Malinianki
2 godz. 50 min
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
2 godz. 20 min
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1 godz. 10 min
Rabarbarowe ślimaczki
2 godz.
Dżem z truskawek (z mieszanką żelującą 3:1)
30 min
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2 godz.
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1 godz. 30 min
Rogaliki z marmoladą
50 min
Pierogi z serem i jagodami
1 godz. 15 min