Urządzenia i Akcesoria
Jagodzianki
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
16 sztuk
Składniki
Ciasto
-
250 g mleka
-
30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
100 g cukru
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
2 żółtka
-
80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
1 szczypta soli
-
1 łyżka oleju rzepakowego do natłuszczenia miski
Nadzienie
-
320 - 340 g jagód, świeżych
-
30 g cukru
-
25 g skrobi ziemniaczanej
Lukier
-
200 g cukru
-
40 - 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
20.6 mg
Białko
5 g
Kalorie
1155.3 kJ /
276.1 kcal
Tłuszcz
6.4 g
Błonnik
1.9 g
Tłuszcz nasycony
3.2 g
Węglowodany
50.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Malinianki
2 godz. 50 min
Rabarbarowe ślimaczki
2 godz.
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2 godz.
Drożdżówki z makiem
2 godz. 40 min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2 godz. 15 min
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1 godz. 30 min
Rogaliki z marmoladą
50 min
Pierogi z serem i jagodami
1 godz. 15 min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 godz.
Chałka z kruszonką
1 godz. 30 min
Oponki serowe
45 min
Zawijane drożdżówki z serem
2 godz. 40 min