Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 jajka
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g cukru
-
½
łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1400 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- ½ - 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 1 - 2 łyżki bułki tartej
- 1 szczypta soli
-
lody waniliowe, ilość do dekoracji
lub bita śmietana, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 888.9 kJ / 212.4 kcal
- Białko
- 2.9 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 7.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 51.6 mg
Alternatywne przepisy
Makowiec z bezą
2 godz. 40 min
Sero-makowiec
9 godz. 40 min
Rogaliki z marmoladą
50 min
Sernik Izaura
2h
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1h 10 min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2j 15 menit
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6 Std. 50 Min
Sernik wiedeński
9 Std. 45 Min
Sernik z żurawiną
10 Std.
Sernik rosa
1h 30min
Ciasto pleśniak
3 Std. 15 Min
Sernik królewski
4 godz. 35 min