
Urządzenia i Akcesoria
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
16 sztuk
Składniki
Kruszonka
-
50 g mąki pszennej
-
50 g cukru
-
40 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
Ciasto
-
250 g mleka
-
100 g cukru
-
30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
2 jajka
-
520 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 szczypta soli
-
olej do natłuszczenia miski
Drożdżówki
-
350 - 360 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
251.2 kcal /
1050.8 kJ
Białko
5.8 g
Tłuszcz
7.7 g
Węglowodany
40.1 g
Błonnik
1.9 g
Tłuszcz nasycony
4.4 g
Sód
26.4 mg