Urządzenia i Akcesoria
Sałatka z bakłażanem i soczewicą
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
400 g bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę
-
80 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
-
100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
-
¼ łyżeczki suszonych płatków chili¼ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
-
1 łyżeczka soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżeczki miodu
-
25 g oliwy z oliwek plus 3 łyżki
-
240 - 270 g soczewicy z puszki odsączonej (1 puszka)
-
20 g mieszanych ziół, świeżych tylko liści, np. bazylii, natki pietruszki, rozmarynu
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka musztardy
-
20 g octu jabłkowego20 g białego octu winnego
-
20 g wody
-
1 - 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
-
1 opakowanie sera feta, pokruszonego (ok. 200 g)1 opakowanie sera halloumi pokrojonego w 1 cm kostkę (ok. 200 g)
-
liście mięty, świeże do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1067.9 mg
Białko
23.8 g
Kalorie
2278.3 kJ /
544.5 kcal
Tłuszcz
26.4 g
Błonnik
11.4 g
Tłuszcz nasycony
9.7 g
Węglowodany
56.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Sałatki na cały rok
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sałatka z kaszą bulgur i dynią na ciepło
50 min
Wrapy warzywne z ciecierzycą i guacamole
30 min
Wrapy z sałaty z kokosowym kurczakiem curry
40 min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów
10 min
Wegańska sałatka Cezar
40 min
Zapiekane bakłażany z sosem pomidorowym i serem feta
45 min
Steki kalafiorowe z purée fasolowym
25 min
Sałatka brokułowa z pesto z rukoli
30 min
Sałatka z kaszą bulgur i pieczonymi warzywami
35 min
Wegańskie chili z batatami i fasolą
30 min
Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem
40 min
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45 min