Sałatka z bakłażanem i soczewicą

4.9 8 ocen
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 400 g bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 80 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
  • ¼ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
    ¼ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 25 g oliwy z oliwek plus 3 łyżki
  • 240 - 270 g soczewicy z puszki odsączonej (1 puszka)
  • 20 g mieszanych ziół, świeżych tylko liści, np. bazylii, natki pietruszki, rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 20 g białego octu winnego
    20 g octu jabłkowego
  • 20 g wody
  • 1 - 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie sera halloumi pokrojonego w 1 cm kostkę (ok. 200 g)
    1 opakowanie sera feta, pokruszonego (ok. 200 g)
  • liście mięty, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 544.5 kcal / 2278.3 kJ
Białko 23.8 g
Tłuszcz 26.4 g
Węglowodany 56.9 g
Błonnik 11.4 g
Tłuszcz nasycony 9.7 g
Sód 1067.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...