Urządzenia i Akcesoria
Sałatka z bakłażanem i soczewicą
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
400 g bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę
-
80 g czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
-
100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 2 cm kostkę
-
¼ łyżeczki mieszanki przypraw z chili
-
1 łyżeczka soli
-
¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżeczki miodu
-
25 g oliwy z oliwek plus 3 łyżki
-
240 - 270 g soczewicy z puszki odsączonej (1 puszka)
-
20 g mieszanych ziół, świeżych tylko liści, np. bazylii, natki pietruszki, rozmarynu
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka musztardy
-
20 g białego octu winnego
-
20 g wody
-
1 - 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
-
1 opakowanie sera halloumi pokrojonego w 1 cm kostkę (ok. 200 g)
-
liście mięty, świeże do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
544.5 kcal /
2278.3 kJ
Białko
23.8 g
Tłuszcz
26.4 g
Węglowodany
56.9 g
Błonnik
11.4 g
Tłuszcz nasycony
9.7 g
Sód
1067.9 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

Sałatki na cały rok
11 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Pieczone warzywa z kozim serem i pesto (TM5)
1 godz.
Koreańska surówka z ogórków (TM6)
5 min
Sałatka szopska z krojonych warzyw (TM5)
20 min
Zupa krem z groszku i sezamowy łosoś
1 godz.
Granola kokosowo-migdałowa
45 min
Wrapy z hummusem i warzywami
1 godz.
Zupa Pho ze spiralizowaną rzodkwią (TM6)
50 min
Tajska zupa Tom Yum ze spiralizowaną cukinią (TM6)
45 min
Pieczony łosoś ze spiralizowaną cukinią (TM6)
30 min
Wegańskie fajitas z tofu i warzywami
25 min
Indonezyjska zupa z makaronem i pulpetami (Mie Bakso)
1 godz.
Pinsa z mozzarellą i oliwkami
52 godz.