Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Budyń do kremu
- 500 g mleka, w temp, pokojowej
- 2 żółtka
- 60 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru waniliowego - 60 g mąki pszennej
- 45 g skrobi ziemniaczanej
Kruche blaty z bezą
- 80 g orzechów włoskich, łuskanych
- 350 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 50 g cukru pudru
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
-
250
g dżemu z czarnej porzeczki, kwaśnego
lub 250 g powideł śliwkowych, niskosłodzonych - 6 białek
- 230 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem budyniowy i przełożenie
- 200 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1609.5 kJ / 384.7 kcal
- Białko
- 4.5 g
- Węglowodany
- 45.9 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.5 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 54.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto Marlenka
27 Std. 40 Min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4h
Ciasto pijana śliwka
6h
Królewiec
9 Std. 45 Min
Ciasto łabędzi puch
5h 30 min
Ciasto słonecznikowiec
9 Std.
Ciasto Metrowiec
7h
Rolada tiramisu
4h
Wiśniowa chmurka
8 Std. 30 Min
Malinowa chmurka
12 Std. 5 Min
Kremówki (Napoleonki)
6 Std. 30 Min
Karpatka
5h