
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Budyń do kremu
- 500 g mleka w temp, pokojowej
- 2 żółtka
- 60 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru waniliowego - 60 g mąki pszennej
- 45 g skrobi ziemniaczanej
Kruche blaty z bezą
- 80 g orzechów włoskich, łuskanych
- 350 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 50 g cukru pudru
- 200 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
-
250
g dżemu z czarnej porzeczki kwaśnego
lub 250 g powideł śliwkowych niskosłodzonych - 6 białek
- 230 g cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Krem budyniowy i przełożenie
- 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 384.7 kcal / 1609.5 kJ
- Białko
- 4.5 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Węglowodany
- 45.9 g
- Błonnik
- 1 g
- Tłuszcz nasycony
- 11.5 g
- Sód
- 54.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wiśniowa chmurka
8 godz. 30 min
Ciasto słonecznikowiec
9 godz.
Ciasto pijana śliwka
6 godz.
Ciasto Marlenka
27 godz. 40 min
Rolada kawowo-orzechowa
2 godz. 30 min
Ciasto łabędzi puch
5 godz. 30 min
Ciasto Metrowiec
7 godz.
Malinowa chmurka
12 godz. 5 min
Królewiec
9 godz. 45 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4 godz.
Kremówki (Napoleonki)
6 godz. 30 min