Wołowy satay z kolorowym makaronem (TM6)

Wołowy satay z kolorowym makaronem (TM6)

4.8 10 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje

Składniki

  • 600 g mięsa wołowego np. polędwicy, rostbefu, pokrojonego w paski (5-7 x 1-2 cm, patrz wariant)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1260 g wody
  • 120 g masła orzechowego
  • 80 g sosu sojowego
  • 70 g miodu, płynnego
  • 20 g oleju sezamowego, prażonego
  • 30 - 40 g octu ryżowego
  • 40 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 1 ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 40 g pasty z tamaryndowca
  • ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 1 łodyga trawy cytrynowej pokrojona w 5 mm plastry
    2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • 80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 2 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 20 g oleju plus 1 łyżka
  • 2 - 2 ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
  • 100 g czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
  • 100 g marchewki z odciętymi końcówkami
  • 100 g cukinii z odciętymi końcówkami, mieszczącej się w szerokiej części podajnika lub przekrojonej wzdłuż na pół
  • 220 - 250 g chińskiego makaronu jajecznego, suchego
  • 1 - 2 łyżki ziaren sezamu, prażonych do posypania
  • liście kolendry, świeże do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 907.1 kcal / 3795.4 kJ
Białko 52.7 g
Tłuszcz 41.2 g
Węglowodany 89.4 g
Błonnik 8.5 g
Tłuszcz nasycony 9.1 g
Sód 2594.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...