
Urządzenia i Akcesoria
Wołowy satay z kolorowym makaronem (TM6)
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
-
600 g mięsa wołowego np. polędwicy, rostbefu, pokrojonego w paski (5-7 x 1-2 cm, patrz wariant)
-
3 ząbki czosnku
-
1260 g wody
-
120 g masła orzechowego
-
80 g sosu sojowego
-
70 g miodu, płynnego
-
20 g oleju sezamowego, prażonego
-
30 - 40 g octu ryżowego
-
40 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
-
1 ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
-
40 g pasty z tamaryndowca
-
½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
1 łodyga trawy cytrynowej pokrojona w 5 mm plastry
-
80 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
-
2 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
2 łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
20 g oleju plus 1 łyżka
-
2 - 2 ½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
100 g czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
-
100 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
-
100 g czerwonej cebuli przekrojonej pionowo na pół
-
100 g marchewki z odciętymi końcówkami
-
100 g cukinii z odciętymi końcówkami, mieszczącej się w szerokiej części podajnika lub przekrojonej wzdłuż na pół
-
220 - 250 g chińskiego makaronu jajecznego, suchego
-
1 - 2 łyżki ziaren sezamu, prażonych do posypania
-
liście kolendry, świeże do posypania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
907.1 kcal /
3795.4 kJ
Białko
52.7 g
Tłuszcz
41.2 g
Węglowodany
89.4 g
Błonnik
8.5 g
Tłuszcz nasycony
9.1 g
Sód
2594.5 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Zupa Pho z resztek pieczonego drobiu
2h 15min
Piersi z kaczki (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z kiszoną czerwoną kapustą i purée z selera
1h 35min
Nachos w tajskim stylu
1h
Marokańska jagnięcina z cytrynowym kuskusem
4h
Wołowy satay z kolorowym makaronem (TM5)
1h 15min
Steki wołowe (medium rare, sous-vide) z masłem ziołowo-czosnkowym (z osłoną noża miksującego)
1h 25min
Miniquiche'e z konfitowaną kaczką (z osłoną noża miksującego)
5h
Jiaozi z wołowiną i porem
1h 30min
Steki panierowane w pieprzu
20min
Cielęcina (sous-vide, z osłoną noża miksującego) z chipsami z jabłek i ziemniaków
5h 10min
Kokosowe bao z krewetkami
1h 40min
Toum (libański sos czosnkowy z białek)
15min