Piernik staropolski cz. I

Piernik staropolski cz. I

4.5 555 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 672 godz. 30 min
1275 g

Składniki

  • migdałów, blanszowanych
    50 g
  • śliwek suszonych, bez pestek pokrojonych na kawałki
    50 g
  • rodzynek
    50 g
  • mleka
    90 g
  • sody oczyszczonej
    1 ½ łyżeczki
  • miodu płynnego
    250 g
  • masła pokrojonego na kawałki
    125 g
  • cukru
    100 g
  • cynamonu, mielonego
    1 łyżeczka
  • goździków, mielonych
    ½ łyżeczki
  • imbiru, suszonego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • gałki muszkatołowej, mielonej
    ¼ łyżeczki
  • soli
    1 szczypta
  • mąki pszennej
    500 g
  • jajko
    1

Wartości odżywcze na 100 g

Kalorie 358.6 kcal / 1500.4 kJ
Białko 6 g
Tłuszcz 11.1 g
Węglowodany 61 g
Błonnik 2.1 g
Tłuszcz nasycony 5.6 g
Sód 172.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...