Nachos zapiekane z warzywami i serem

Nachos zapiekane z warzywami i serem

5.0 4 rating
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
3 porcje

Składniki

  • 40 - 60 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
Nachos
  • 50 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 40 g wody
  • 20 g oleju
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka przyprawy kuchni meksykańskiej
Zapiekane warzywa
  • 5 - 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • ½ cebuli (40-50 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 120 - 130 g papryk, różnokolorowych (np. czerwonej i żółtej), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w paski 0,5 x 3 cm
  • ¼ - ½ łyżeczki chili, mielonego
    ½ łyżeczki przyprawy kuchni meksykańskiej
  • 100 g pomidorów dojrzałych, pokrojonych na 2 cm kawałki
    100 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 140 g kukurydzy, konserwowej (½ puszki), odsączonej z zalewy
  • 130 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki (½ puszki), odsączonej z zalewy
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżka śmietany, min. 30% tłuszczu (opcjonalnie)

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 649.9 mg
Białko 12.5 g
Kalorie 1665.3 kJ / 398 kcal
Tłuszcz 17.8 g
Błonnik 7.2 g
Tłuszcz nasycony 5 g
Węglowodany 50.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...