Waniliowe półkule w czekoladzie z sosem karmelowym

Waniliowe półkule w czekoladzie z sosem karmelowym

4.7 11 ocen
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 6 godz. 45 min
8 sztuk

Składniki

Sos karmelowy
  • 250 g cukru
    250 g brązowego cukru
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 g wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego
  • 50 g octu do Mycia Wstępnego
Czekoladowy spód
  • 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki
  • 100 g wafli tortowych pokrojonych na 2 cm kawałki
    100 g wafelków do lodów, pokrojonych na 2 cm kawałki
Polewa czekoladowa
  • 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 65 g masła pokrojonego na kawałki
  • 25 g mleka
Masa waniliowa
  • 2 laski wanilii
  • 300 g mleka
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 25 g skrobi kukurydzianej
    25 g skrobi ziemniaczanej
  • 25 g mąki pszennej
  • 40 - 50 wody
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • gorąca woda do rozpuszczenia żelatyny

Poziom trudności

zaawansowany


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 630 kcal / 2637.6 kJ
Białko 8.4 g
Tłuszcz 55.8 g
Węglowodany 84.9 g
Błonnik 1.3 g
Tłuszcz nasycony 24.9 g
Sód 40.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...