Wersje kompatybilne
Dwukolorowy budyń waniliowo-czekoladowy
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Budyń waniliowy
- 1000 g mleka
- 50 - 75 g cukru (patrz wskazówka)
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 laska wanilii (wyskrobane ziarna i pusty strączek; patrz wskazówka)
- 1 szczypta soli
Budyń czekoladowy
- 100 - 200 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao
- 1000 g mleka
- 100 - 150 g cukru (patrz wskazówka)
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 775 kJ / 185.2 kcal
- Białko
- 5.9 g
- Węglowodany
- 22.9 g
- Tłuszcz
- 7.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.2 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 80 mg
Alternatywne przepisy
Kasza manna; Śmietanowy sos truskawkowy
20min
Kisiel cytrynowy
10 Min
Kasza manna
15min
Ryż na mleku z sosem truskawkowym
40 min
Płynny budyń – 650 ml
15min
Płatki ryżowe na mleku z owocami; Sos czekoladowy
15min
Ryż na mleku; Karmelizowane jabłka z cynamonem
40 min
Płynny budyń – 1200 ml
15min
Budyń czekoladowy
10 Min
Dwukolorowy budyń kakaowo-truskawkowy
25 min
Budyń bez laktozy
20min
Gęsty budyń – 600 g
15min