
Urządzenia i Akcesoria
Wytrawne ślimaczki drożdżowe na patyku
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
10 sztuk
Składniki
Ciasto drożdżowe
-
160 g wody letniej
-
½ łyżeczki cukru
-
20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
300 g mąki pszennej
-
20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
¾ łyżeczki soli
Nadzienie
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
150 g szynki gotowanej pokrojonej na kawałki
-
200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
25 g prażonej cebulki, gotowej
-
20 g skrobi ziemniaczanej
-
1 szczypta kminku, mielonego (opcjonalnie)
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ - ¾ łyżeczka soli
-
mąka pszenna do oprószenia kamienia do pizzy i blatu
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
204.5 kcal /
855.8 kJ
Białko
7.1 g
Tłuszcz
7.6 g
Węglowodany
27.4 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
3.2 g
Sód
492.7 mg