Urządzenia i Akcesoria
Wytrawne ślimaczki drożdżowe na patyku
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
10 sztuk
Składniki
Ciasto drożdżowe
-
160 g wody letniej
-
½ łyżeczki cukru
-
1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
300 g mąki pszennej
-
20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
-
¾ łyżeczki soli
Nadzienie
-
10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
150 g szynki gotowanej pokrojonej na kawałki
-
200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
-
25 g prażonej cebulki, gotowej
-
20 g skrobi kukurydzianej20 g skrobi ziemniaczanej
-
1 szczypta kminku, mielonego (opcjonalnie)
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ - ¾ łyżeczka soli
-
mąka pszenna do oprószenia kamienia do pizzy i blatu
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
492.7 mg
Białko
7.1 g
Kalorie
855.8 kJ /
204.5 kcal
Tłuszcz
7.6 g
Błonnik
1.5 g
Tłuszcz nasycony
3.2 g
Węglowodany
27.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Rozeta pizzowa do odrywania
1 godz. 45 min
Małpi chlebek à la pizza
1 godz. 50 min
Rogaliki à la pizza
1 godz. 5 min
Pomidorowy chlebek do odrywania
1 godz. 50 min
Paluszki serowo-szynkowe
1 godz. 15 min
Ślimaki na przerwę
2 godz. 15 min
Wytrawne bułeczki-kwiatki
2 godz. 10 min
Paluchy serowe ze słonecznikiem
30 min
Bułki łobuza i spółki
1 godz. 55 min
Muffiny pizzowe z kurczakiem z rosołu i kukurydzą
1 godz. 50 min
Pizza „słońce”
1 godz. 45 min
Pizzowe ślimaczki z kurczakiem BBQ
2 godz. 20 min