Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 160 g wody, letniej
- ½ łyżeczki cukru
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 opakowanie suchych drożdży (7-8 g, patrz wskazówka) - 300 g mąki pszennej
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- ¾ łyżeczki soli
Nadzienie
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 150 g szynki gotowanej, pokrojonej na kawałki
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 25 g prażonej cebulki, gotowej
-
20
g skrobi ziemniaczanej
lub 20 g skrobi kukurydzianej - 1 szczypta kminku, mielonego (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ - ¾ łyżeczka soli
- mąka pszenna, do oprószenia kamienia do pizzy i blatu
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 911 kJ / 218 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 26 g
- Tłuszcz
- 9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wytrawne bułeczki-kwiatki
2 godz. 10 min
Calzone z mozzarellą i jajkiem
2h 50 min
Muffiny pizzowe z kurczakiem z rosołu i kukurydzą
1h 50min
Mini tarty z porem
1h
Paluchy serowe ze słonecznikiem
30min
Rogaliki à la pizza
1 godz. 5 min
Minicalzone
2 godz. 5 min
Paluchy z boczkiem i cebulą
1 godz. 20 min
Ślimaki na przerwę
2u. 15min
Pizza „słońce”
1 godz. 45 min
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą
2 godz. 40 min
Odrywany chlebek z nadzieniem słonecznikowo-ziołowym i czosnkiem
2 godz.