Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 230 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 2 jajka (w tym 1 roztrzepane, do posmarowania)
- 350 g mąki orkiszowej, białej, typu 500-700, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 100 - 150 g czekolady, dowolnego rodzaju, w kostkach, pokrojonej na 20 kawałków
- cukier puder, do oprószenia (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 855.1 kJ / 204.4 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 22.8 g
- Tłuszcz
- 12.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.2 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 12 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Orkiszowe ciasteczka serca z dżemem
2 Std. 20 Min
Łódeczki z galaretką truskawkową
4h 40min
Hot dogi pieski
40min
Halloweenowe mleczne bułki
5h
Wielkanocne babeczki „owieczki”
1 Std. 45 Min
Burgery Kulfona
2 godz.
Ciasto "Pszczółka"
1 Std. 45 Min
Wystrzałowe szaszłyki owocowe
30min
Lody truskawkowo-bananowe na patyku
8h
Ciasteczka twarogowe zajączki
1h 10min
Ciasteczka maślane z lukrem królewskim i ozdobami
2 godz.
Tęczowy deser z galaretek
3h 45min