Urządzenia i Akcesoria
Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
12 sztuk
Składniki
Bułeczki
-
150 g mleka
-
2 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
70 g masła pokrojonego na kawałki
-
40 g cukru
-
1 łyżeczkę kardamonu, mielonego
-
350 g mąki pszennej
-
1 jajko
-
1 szczyptę soli
-
mąka pszenna do oprószenia
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
Bita śmietana i masa marcepanowa
-
500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
30 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
-
200 g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki
-
¼ łyżeczki kardamonu, mielonego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
47.4 mg
Białko
7.4 g
Kalorie
1743.3 kJ /
416.7 kcal
Tłuszcz
26.3 g
Błonnik
2.1 g
Tłuszcz nasycony
13.6 g
Węglowodany
38.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
TŁUSTY CZWARTEK
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Szampański crème brûlée z biszkoptami
3 godz.
Rurki z kremem
3 godz.
Staropolskie tłuczeńce wigilijne
1 godz. 15 min
Mleczny chleb (metoda Tangzhong)
2 godz. 45 min
Millefeuille z kremem waniliowym
5 godz.
Kakaowa rolada z kremem śmietanowym i owocami
4 godz.
Ciasto ptysiowe
1 godz. 10 min
Ptysie
2 godz. 15 min
Drożdżówki z makiem
2 godz. 40 min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2 godz. 15 min
Szafranowe bułeczki lussekatter
2 godz. 10 min
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 godz.