Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)

Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)

4.6 58 ocen
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
12 sztuk

Składniki

Bułeczki
  • 150 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
    2 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczkę kardamonu, mielonego
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczyptę soli
  • mąka pszenna do oprószenia
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania
Bita śmietana i masa marcepanowa
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 30 g cukru pudru plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 200 g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki
  • ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 sztukę

Sód 47.4 mg
Białko 7.4 g
Kalorie 1743.3 kJ / 416.7 kcal
Tłuszcz 26.3 g
Błonnik 2.1 g
Tłuszcz nasycony 13.6 g
Węglowodany 38.8 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...