Wersje kompatybilne
Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bułeczki
- 150 g mleka
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych - 70 g masła, pokrojonego na kawałki
- 40 g cukru
- 1 łyżeczkę kardamonu, mielonego
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczyptę soli
- mąka pszenna, do oprószenia
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
Bita śmietana i masa marcepanowa
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 30 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 200 g masy marcepanowej, pokrojonej na kawałki
- ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1743.3 kJ / 416.7 kcal
- Białko
- 7.4 g
- Węglowodany
- 38.8 g
- Tłuszcz
- 26.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.6 g
- Błonnik
- 2.1 g
- Sód
- 47.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min
Rurki z kremem
3 Std.
Norweskie bułeczki z budyniem (Skoleboller)
2 Std.
Ptysie
2 godz. 15 min
Kremówki (Napoleonki)
6 Std. 30 Min
Bułki z mlekiem skondensowanym
1h 15min
Meksykańskie zaplatane bułki
2 Std.
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2 Std. 50 Min
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2 godz. 15 min
Mleczny chleb (metoda Tangzhong)
2h 45 min
Crème pâtissière
2 godz. 35 min