Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)
TM5 TM6

Skandynawskie bułeczki z nadzieniem marcepanowym (Semlor)

4.6 (50 ocen)

Składniki

Bułeczki

  • 150 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
    lub 2 łyżeczki suchych drożdży, pokruszonych
  • 70 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczkę kardamonu, mielonego
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szczyptę soli
  • mąka pszenna, do oprószenia
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania

Bita śmietana i masa marcepanowa

  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 30 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 200 g masy marcepanowej, pokrojonej na kawałki
  • ¼ łyżeczki kardamonu, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
1743.3 kJ / 416.7 kcal
Białko
7.4 g
Węglowodany
38.8 g
Tłuszcz
26.3 g
Tłuszcz nasycony
13.6 g
Błonnik
2.1 g
Sód
47.4 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy