Wersje kompatybilne
Pływające wyspy truskawkowe z sosem waniliowym z miętą
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos waniliowy z miętą
- 300 g mleka, w temp. pokojowej
- 4 żółtka, w temp. pokojowej
- 50 g cukru
- 1 laska wanilii, tylko ziarna
- 10 liści mięty, świeżych
Pianka truskawkowa (pływająca wyspa)
- 250 g truskawek, świeżych, bez szypułek, pokrojonych na kawałki
- 50 g cukru pudru
- 1 białko (patrz wskazówka)
-
sos karmelowy, do dekoracji
lub sos karmelowo-kawowy, do dekoracji - liście mięty, świeże, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 679.7 kJ / 161.8 kcal
- Białko
- 4.7 g
- Węglowodany
- 22.2 g
- Tłuszcz
- 5.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 51.2 mg
Alternatywne przepisy
Kasza manna; Śmietanowy sos truskawkowy
20min
Deser z truskawkami (TM6)
20min
Mrożony deser z krojonymi truskawkami (TM6)
6 godz. 10 min
Angielski pudding z Varomy z sosem waniliowym
40min
Deser z truskawkami (TM5)
20min
Truskawki w czekoladzie i gorąca czekolada do picia
40min
Deser kremowy z amaretti i grappą
35min
Spread malinowo-orzechowy
1 godz. 30 min
Zefir truskawkowy z bezami
15 Min
Dwukolorowy koktajl z owocami leśnymi
10 min
Deser waniliowy z musem truskawkowym
25min
Biało-czerwony deser
7hod.