Osłona noża miksującego jest potrzebna.

Aby przygotować ten przepis, potrzebna jest osłona noża miksującego. Dowiedz się więcej

Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim i wędzonym łososiem
TM6 TM5

Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim i wędzonym łososiem

4.4 (500 ocen)

Składniki

Sos holenderski

  • 160 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 30 g wody
  • 1 - 1 ½ łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 2 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Jajka po benedyktyńsku

  • 4 jajka, rozmiar L
  • 1700 g wody
  • 50 g octu (patrz wskazówka)
  • 2 bułeczki English Muffins
    lub 2 bułki, np. kajzerki
  • 4 - 8 plastrów wędzonego łososia (80-100 g)
  • szczypiorek, świeży, posiekany, do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1110 kJ / 265 kcal
Białko
15 g
Węglowodany
15 g
Tłuszcz
16 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Błonnik
0.5 g
Sód
540 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy