Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 50 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 200 g serka homogenizowanego, waniliowego
- 1 żółtko
- 6 jabłek, odmiany Szara lub Złota Reneta, w całości (patrz wskazówka)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1540.3 kJ / 368.1 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 53.3 g
- Tłuszcz
- 15.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.2 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 75.1 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 godz. 55 min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1 Std.
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1 godz. 10 min
Jogurtowe ciasto z borówkami
1 Std. 15 Min
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
2 godz. 10 min
Szarlotka tatrzańska (TM5)
2 Std.
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1 Std. 15 Min
Szarlotka tatrzańska (TM6)
2 Std.
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 godz. 30 min
Ciasto piaskowe z jabłkami
1 godz. 10 min
Czeskie ciasto serowe z kratką
1 Std. 50 Min
Tarta z krojonymi gruszkami i czekoladą (TM6)
1 godz. 40 min