Urządzenia i Akcesoria
Babka pomarańczowa z całej pomarańczy
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
12 porcji
Składniki
-
150 g masło plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
290 g mąki tortowej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 pomarańcza (ok. 350 g), ekologiczna, ze skórką, bez pestek, pokrojona na kawałki, plus dodatkowe plastry pomarańczy do dekoracji
-
200 g cukru
-
15 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego, naturalnego (opcjonalnie)
-
3 jajka, rozmiar L
-
3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
-
¼ łyżeczki soli
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
189.4 mg
Białko
4.3 g
Kalorie
1140.1 kJ /
272.5 kcal
Tłuszcz
12.1 g
Błonnik
0.7 g
Tłuszcz nasycony
7 g
Węglowodany
37.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Newsletter 2025
13 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Andaluzyjskie herbatniki (mantecados)
1 godz.
Magdalenki z herbatą matcha
45 min
Sernik cytrynowy z bezą szwajcarską
10 godz.
Baranek wielkanocny
1 godz. 10 min
Pączki z kremem ajerkoniakowym
4 godz.
Mini pączki twarogowe
30 min
Drożdżowa babka pomarańczowa z lukrem
3 godz.
Francuskie ciastka canelés
14 godz. 30 min
Ciasto serowe z batatami
2 godz.
Dorsz w szynce parmeńskiej z purée z groszku
40 min
Ciasto ucierane z morelami
1 godz. 20 min
Ciasto orzechowe z 3 składników
1 godz. 20 min