Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Budyń do kremu
- 900 g mleka, w temp. pokojowej
- 6 żółtek
- 180 g cukru
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 100 g mąki pszennej
- 80 g skrobi ziemniaczanej
Blaty z ciasta francuskiego
- 550 - 600 g ciasta francuskiego, wykonanego w TM (patrz wskazówka), przekrojonego na 2 równe części lub 2 płaty gotowego ciasta francuskiego (po ok. 275 g każdy)
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
Krem
- 300 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 20 - 30 g spirytusu rektyfikowanego 96% (opcjonalnie)
- cukier puder, do oprószenia ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2810 kJ / 671 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 53 g
- Tłuszcz
- 46 g
- Tłuszcz nasycony
- 29 g
- Błonnik
- 0.8 g
- Sód
- 94 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto francuskie
1 Std. 45 Min
Oponki serowe
45min
Millefeuille (ciasto tysiąca płatków) z kremem czekoladowym i orzechami w karmelu
3h 50min
Ciasto Marlenka
27 godz. 40 min
Rolada kawowo-orzechowa
2h 30min
Rolada tiramisu
4 Std.
Rurki z kremem
3h
Ciasto Metrowiec
7 Std.
Wuzetka (W-Z)
9 Std. 20 Min
Ciasto Pani Walewska
9 godz. 30 min
Karpatka
5h
Malinowa chmurka
12h 5min