Urządzenia i Akcesoria
Rogale à la marcińskie
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 10 godz.
24 sztuki
Składniki
Ciasto półfrancuskie
-
230 g masła schłodzonego
-
230 g mleka 3,2%
-
3 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)30 g drożdży świeżych pokruszonych
-
45 g cukru
-
2 łyżki cukru wanilinowego1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 jajko
-
1 szczypta soli
Nadzienie
-
300 g białego maku
-
100 g orzechów włoskich, łuskanych
-
100 g migdałów, blanszowanych
-
90 g cukru
-
100 g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
5 biszkoptów lady fingers połamanych na kawałki (ok. 45 g, patrz wskazówka)
-
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (ok. 40 g)
-
2 - 3 łyżki śmietany, 18% tłuszczu (ok. 50 g)
-
1 łyżka miodu
Pieczenie rogali
-
mąka pszenna do oprószenia
-
1 jajko
-
1 łyżka mleka
Lukier
-
150 g cukru pudru
-
4 łyżki mleka
-
2 - 3 krople aromatu cytrynowego
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
30.2 mg
Białko
8.1 g
Kalorie
1518 kJ /
362.8 kcal
Tłuszcz
20.4 g
Błonnik
4.3 g
Tłuszcz nasycony
6.5 g
Węglowodany
39.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER IV/2022
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Piernik staropolski cz. II
98hod.
Hiszpańskie mini ciasta Trzech Króli (Mini roscón de Reyes)
3hod.
Masa marcepanowa
1hod. 5min.
Masa makowa z białego maku
30min.
Krem budyniowy (crème pâtissiére)
15min.
Masa makowa
30min.
Francuskie ciasto Trzech Króli (Galette de Rois)
2hod. 30min.
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
5hod. 30min.
Pierożki półfrancuskie z dżemem
2hod. 50min.
Makowiec z białym makiem
2hod. 20min.
Ciasto pijana śliwka
6hod.
Piernik staropolski cz. I
672hod. 30min.