
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto półfrancuskie
- 230 g masła schłodzonego
- 230 g mleka 3,2%
-
30
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 45 g cukru
-
1
łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżki cukru wanilinowego - 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Nadzienie
- 300 g białego maku
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- 100 g migdałów, blanszowanych
- 90 g cukru
- 100 g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 5 biszkoptów lady fingers połamanych na kawałki (ok. 45 g, patrz wskazówka)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (ok. 40 g)
- 2 - 3 łyżki śmietany, 18% tłuszczu (ok. 50 g)
- 1 łyżka miodu
Pieczenie rogali
- mąka pszenna do oprószenia
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Lukier
- 150 g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- 2 - 3 krople aromatu cytrynowego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 362.8 kcal / 1518 kJ
- Białko
- 8.1 g
- Tłuszcz
- 20.4 g
- Węglowodany
- 39.6 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.5 g
- Sód
- 30.2 mg