Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g wody
-
500
g bobu, świeżego
lub 500 g bobu, mrożonego, uprzednio rozmrożonego - 2 ząbki czosnku
- 80 g twarogu, półtłustego, podzielonego na kawałki
- ½ pęczka koperku, świeżego, plus dodatkowa ilość posiekanego koperku do dekoracji
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 g miodu
- 45 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
- 10 g płatków drożdżowych (patrz wskazówka)
- ¼ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do smaku
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego, plus dodatkowa ilość do smaku
- ser feta, pokrojony na kawałki, do dekoracji (ok. 100 g)
- pieczywo, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 821.8 kJ / 196.4 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 18.4 g
- Tłuszcz
- 11.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 6.6 g
- Sód
- 225.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaron z pesto z buraka
25 Min
Marchewkowe falafele z sałatką z pomidorów
55 min
Pęczotto z bobem i cukinią
1 Std.
Hummus z buraka
1 Std.
Risotto z boczniakami i szampanem
35min
Sałatka zielonej bogini (green goddess, TM5)
20 Min
Risotto z dynią i serem
50min
Serowe paluchy i pesto z naci marchewki
1 Std. 50 Min
Podpłomyk ze szparagami i orzechami
1 Std. 15 Min
Hummus z warzyw z rosołu
10 Min
Makaron w sosie dyniowym z serem gorgonzola
1 Std.
Pasta z pieczonego bakłażana
1 Std. 50 Min