
Urządzenia i Akcesoria
Pikantna zupa z soczewicy i faszerowane ziemniaki
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
-
60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
30 g orzeszków piniowych plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
10 g liści bazylii, świeżych
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
100 marchewki pokrojonej na kawałki
-
120 g selera naciowego bez łyka, pokrojonego w 2 cm plastry
-
3 ząbki czosnku
-
½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
40 g oleju (patrz wskazówka)
-
750 g wody
-
400 g pomidorów, z puszki
-
120 g czerwonej soczewicy, suszonej
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
¾ łyżeczki soli (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
600 g ziemniaków nieobranych lub obranych, średniej wielkości (dł. 8-10 cm), przekrojonych wzdłuż na pół
-
60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
-
180 g grzybów, świeżych np. pieczarek, kurek, przekrojonych na pół
-
60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
liście kolendry, świeże do dekoracji
-
suszone płatki chili do dekoracji
-
olej chili (opcjonalnie) lub olej z zalewy z suszonych pomidorów, do skropienia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1178.1 kcal /
4929 kJ
Białko
35.5 g
Tłuszcz
29 g
Węglowodany
211.6 g
Błonnik
54 g
Tłuszcz nasycony
7.9 g
Sód
1796.9 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

NEWSLETTER IV/2023
10 Przepisów
Polska
Polska