Pikantna zupa z soczewicy i faszerowane ziemniaki
TM6 TM5

Pikantna zupa z soczewicy i faszerowane ziemniaki

4.7 (67 ocen)

Składniki

  • 60 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
    lub 60 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g orzeszków piniowych, plus dodatkowa ilość do dekoracji
    lub 30 g migdałów, w płatkach, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 10 g liści bazylii, świeżych
  • 200 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 100 marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 120 g selera naciowego, bez łyka, pokrojonego w 2 cm plastry
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 40 g oleju (patrz wskazówka)
  • 750 g wody
  • 400 g pomidorów, z puszki
  • 120 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone
  • 600 g ziemniaków, nieobranych lub obranych, średniej wielkości (dł. 8-10 cm), przekrojonych wzdłuż na pół
  • 60 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych
  • 180 g grzybów, świeżych, np. pieczarek, kurek, przekrojonych na pół
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • liście kolendry, świeże, do dekoracji
  • suszone płatki chili, do dekoracji
  • olej chili lub olej z zalewy z suszonych pomidorów, do skropienia (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4929 kJ / 1178.1 kcal
Białko
35.5 g
Węglowodany
211.6 g
Tłuszcz
29 g
Tłuszcz nasycony
7.9 g
Błonnik
54 g
Sód
1796.9 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy