Urządzenia i Akcesoria
Pikantna zupa z soczewicy i faszerowane ziemniaki
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje
Składniki
-
60 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
30 g migdałów, w płatkach, plus dodatkowa ilość do dekoracji30 g orzeszków piniowych plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
10 g liści bazylii, świeżych
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
100 marchewki pokrojonej na kawałki
-
120 g selera naciowego bez łyka, pokrojonego w 2 cm plastry
-
3 ząbki czosnku
-
½ - 1 czerwona papryczka chili, świeża bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
-
40 g oleju (patrz wskazówka)
-
750 g wody
-
400 g pomidorów, z puszki
-
120 g czerwonej soczewicy, suszonej
-
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
¾ łyżeczki soli (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
600 g ziemniaków nieobranych lub obranych, średniej wielkości (dł. 8-10 cm), przekrojonych wzdłuż na pół
-
60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
-
180 g grzybów, świeżych np. pieczarek, kurek, przekrojonych na pół
-
60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
liście kolendry, świeże do dekoracji
-
suszone płatki chili do dekoracji
-
olej chili (opcjonalnie) lub olej z zalewy z suszonych pomidorów, do skropienia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1796.9 mg
Białko
35.5 g
Kalorie
4929 kJ /
1178.1 kcal
Tłuszcz
29 g
Błonnik
54 g
Tłuszcz nasycony
7.9 g
Węglowodany
211.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
NEWSLETTER IV/2023
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45 min
Korma z pieczonymi warzywami
55 min
Pomarańczowa kasza bulgur z pieczonymi warzywami (TM5)
1 godz.
Pikantna marokańska zupa z soczewicą
35 min
Pikantne zielone curry z pieczonym ryżem
1 godz. 15 min
Sos warzywny z masłem orzechowym
30 min
Curry z pieczoną dynią i ciecierzycą
1 godz.
Gulasz z soczewicy i warzyw korzeniowych
30 min
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30 min
Spaghetti z sosem bolognese z orzechów
35 min
Zupa z zielonej soczewicy i papryki
40 min
Grecka zupa z soczewicy
40 min