
Wersje kompatybilne
Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g soczewicy, suszonej, dowolnej (patrz wskazówka)
- 2200 g wody
-
2
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszone - 140 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 1 cebula szalotka (ok. 30 g), przekrojona na pół
-
40
g oleju sezamowego, prażonego, plus dodatkowa ilość do skropienia
lub 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia - 2 - 2 ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki oregano, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 100 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 10 g oliwy z oliwek
- 320 g makaronu pełnoziarnistego, typu spaghetti
- ziarna sezamu, białego, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2562.2 kJ / 612.4 kcal
- Białko
- 25.2 g
- Węglowodany
- 104 g
- Tłuszcz
- 14.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.2 g
- Błonnik
- 8.8 g
- Sód
- 1354.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tofucznica
30 min
Wegetariańskie kotleciki z kaszą gryczaną
1 godz. 10 min
Spaghetti z wegańskimi pulpetami w sosie pomidorowym
1 godz.
Tortille z warzywami (TM6)
20 min
Makaron z wegańskim zielonym sosem i warzywami
35 min
Makaron z wegetariańskim sosem bolońskim; Lody malinowo-bazyliowe
50 min
Fasolka po śródziemnomorsku
35 min
Kaszotto gryczane z ciecierzycą, fetą i oliwkami
40 min
Potrawka warzywna z ryżem
30 min
Gulasz z soczewicy i pieczarek
45 min
Kasza gryczana z sosem pieczarkowo-pomidorowym
40 min
Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
30 min