
Urządzenia i Akcesoria
Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Przygotowanie 1 godz. 10 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji
Składniki
Przygotowanie śliwek
-
śliwek600 g
Zapiekanka z ziemniaków i dyni
-
masło do natłuszczenia, plus opcjonalnie 4-5 cienkich plastrów do obłożenia zapiekanki
-
ziemniaków pokrojonych w 2 mm plastry500 g
-
miąższu dyni Hokkaido pokrojonej w 2 mm plastry, a następnie na 4-5 cm kawałki (patrz wariant)300 g
-
sera gruyère pokrojonego na kawałki100 g
-
ząbki czosnku2
-
śmietany, min. 30% tłuszczu250 g
-
mleka80 g
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
gałki muszkatołowej, mielonej¼ łyżeczki
Pulpety z sosem śmietanowym
-
natki pietruszki, świeżej, tylko liście½ pęczka
-
ząbki czosnku2
-
bułka pszenna, np. kajzerka, lekko czerstwa, pokrojona na kawałki1
-
cebuli przekrojonej na pół160 g
-
pieczarek przekrojonych na pół200 g
-
mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki500 g
-
musztardy1 łyżka
-
jajka2
-
soli1 łyżeczka
-
pieprzu czarnego, mielonego½ łyżeczki
-
woda do zwilżenia dłoni
-
masła pokrojonego na kawałki40 g
-
bulionu wołowego, płynnego (patrz wskazówka)300 g
Kruszonka do ciasta
-
masy marcepanowej pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)65 g
-
masła pokrojonego na kawałki50 g
-
mąki pszennej65 g
-
cukru30 g
-
cynamonu, mielonego½ łyżeczki
-
soli1 szczypta
Ciasto ze śliwkami
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki100 g
-
cukru100 g
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
jajka2
-
soli1 szczypta
-
mąki pszennej150 g
-
proszku do pieczenia1 czubata łyżeczka
Wykończenie
-
śmietany, min. 30% tłuszczu60 g
-
mąki pszennej25 g
-
musztardy1 łyżeczka
-
cukier puder do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
1205 kcal /
5041.6 kJ
Białko
36.3 g
Tłuszcz
74.8 g
Węglowodany
101.5 g
Błonnik
7.2 g
Tłuszcz nasycony
39.4 g
Sód
1366 mg