Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Pulpety z sosem śmietanowym i zapiekanką z ziemniaków i dyni; Ciasto ze śliwkami i kruszonką

4.4 152 oceny
Przygotowanie 1 godz. 10 min
Czas całkowity 1 godz. 20 min
6 porcji

Składniki

Przygotowanie śliwek
  • 600 g śliwek
Zapiekanka z ziemniaków i dyni
  • masło do natłuszczenia, plus opcjonalnie 4-5 cienkich plastrów do obłożenia zapiekanki
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w 2 mm plastry
  • 300 g miąższu dyni Hokkaido pokrojonej w 2 mm plastry, a następnie na 4-5 cm kawałki (patrz wariant)
  • 100 g sera gruyère pokrojonego na kawałki
    100 g sera cheddar, pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 80 g mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
Pulpety z sosem śmietanowym
  • ½ pęczka natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bułka pszenna, np. kajzerka, lekko czerstwa, pokrojona na kawałki
  • 160 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 500 g mięsa wołowego, mielonego podzielonego na kawałki
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • woda do zwilżenia dłoni
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 300 g bulionu wołowego, płynnego (patrz wskazówka)
Kruszonka do ciasta
  • 65 g masy marcepanowej pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 50 g masła pokrojonego na kawałki
  • 65 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 szczypta soli
Ciasto ze śliwkami
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wykończenie
  • 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 25 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • cukier puder do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 1205 kcal / 5041.6 kJ
Białko 36.3 g
Tłuszcz 74.8 g
Węglowodany 101.5 g
Błonnik 7.2 g
Tłuszcz nasycony 39.4 g
Sód 1366 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...