Sałatka "Abecadło"

Sałatka "Abecadło"

4.3 105 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

  • 1500 g wody
  • 35 g oliwy z oliwek
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 150 g makaronu, suchego, krótkiego np. literki
  • 50 g sera żółtego np. gouda, edam, pokrojonego na kawałki
  • 120 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g ogórka pokrojonego na kawałki
  • 150 - 160 g kukurydzy, konserwowej (1 mała puszka), odsączonej z zalewy
  • 100 g szynki drobiowej pokrojonej w 8-10 mm kostkę
  • 10 - 15 g szczypiorku, świeżego posiekanego
  • 180 - 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 5 g miodu, płynnego
  • 5 g musztardy francuskiej (opcjonalnie)
  • 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 łyżki kiełków słonecznika

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 380 kcal / 1589.3 kJ
Białko 14.8 g
Tłuszcz 18.1 g
Węglowodany 41.1 g
Błonnik 3.3 g
Tłuszcz nasycony 4.9 g
Sód 851.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...