
Urządzenia i Akcesoria
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 4 godz. 40 min
10 porcji
Składniki
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel)
-
80 g rodzynek
-
30 g rumu (patrz wskazówka)
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
-
150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 żółtko
-
60 g mleka
-
5 g octu, białego (10%)
-
1 szczypta soli
-
olej do natłuszczenia
-
700 g jabłek np. Szara lub Złota Reneta, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
-
80 g cukru
-
40 g bułki tartej
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Sos waniliowy
-
300 g mleka
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
2 żółtka
-
15 g skrobi ziemniaczanej
-
30 g cukru
-
2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 szczypta soli
-
cukier puder do oprószenia
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
314.7 kcal /
1316.7 kJ
Białko
4.6 g
Tłuszcz
12.8 g
Węglowodany
45.9 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
7.5 g
Sód
84.1 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMożesz także polubić...
Tarta tatin
2 godz.
Ciasto frangipane
1 godz. 45 min
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1 godz. 20 min
Zapiekanka twarogowa z kaszą manną z gruszkami i żurawiną
1 godz. 30 min
Gratin z ziemniaków (TM6)
50 min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4 godz. 40 min
Ślimaczki z pigwą i marcepanem
1 godz. 50 min
Tort Mimoza z ananasem
3 godz. 30 min
Crème brûlée
2 godz. 30 min
Grecka bougatsa z kremem
4 godz. 45 min
Sos waniliowy
10 min
Sałatka z bakłażanem i soczewicą
40 min