Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)

Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)

4.7 45 ocen
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 4 godz. 40 min
10 porcji

Składniki

Strudel jabłkowy (Apfelstrudel)
  • 80 g rodzynek
  • 30 g rumu (patrz wskazówka)
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 żółtko
  • 60 g mleka
  • 5 g octu, białego (10%)
  • 1 szczypta soli
  • olej do natłuszczenia
  • 700 g jabłek np. Szara lub Złota Reneta, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki (patrz wskazówka)
  • 80 g cukru
  • 40 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Sos waniliowy
  • 300 g mleka
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 żółtka
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
    4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 314.7 kcal / 1316.7 kJ
Białko 4.6 g
Tłuszcz 12.8 g
Węglowodany 45.9 g
Błonnik 2.7 g
Tłuszcz nasycony 7.5 g
Sód 84.1 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...