
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g wody
- 200 g ryżu do sushi
- 4 jajka, dokładnie umyte
- 3 łyżki octu do sushi (patrz wskazówka)
Sos orzechowy
- 1 ząbek czosnku
- 100 g masła orzechowego, podzielonego na kawałki
- 80 g wody mineralnej, niegazowanej
- 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 20 g sosu sojowego
- 5 g oleju sezamowego
- ¼ łyżeczki chili, mielonego
Dodatki
- 320 g warzyw, mieszanych, np. kalarepy, marchewki, różnokolorowych papryk, bez gniazd nasiennych, selera naciowego, bez łyka, pokrojonych w słupki (1,5 x 5 cm)
- 1 - 2 wodorosty nori
- 8 liści sałaty
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1915.3 kJ / 457.8 kcal
- Białko
- 17.7 g
- Węglowodany
- 54.4 g
- Tłuszcz
- 19.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.4 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 531.4 mg
Alternatywne przepisy
Malinowe smoothie z zieloną herbatą
10 Min
Ciastka klocki
1 godz. 40 min
Ogórki po azjatycku (TM5)
1h 30 min
Lodowe babeczki z bananem i masłem orzechowym
6h 30min
Czekoladowe jajka z migdałami
3 godz. 15 min
Żelki owocowe
25h 10min
Cake pops na święta
6 Std.
Kostki z lasek cukrowych
24 Std.
Laski św. Mikołaja
3h 20 min
Masło matcha
5 Min
Reniferki z pomarańczowego brownie
1 Std.
Ciasto jubileuszowe
2h 30min